Conferința intitulată Cum ne cresc adolescenții ca școală, părinți, societate și Biserică a deschis întâlnirea părintelui Constantin Necula cu publicul ieșean iubitor de lectură. În cadrul evenimentului, invitatul, alături de jurnalista Laura Lucescu, a abordat diferite teme precum rolul școlii și al profesorilor în formarea adolescentului, implicarea părinților, influența societății și rolul Bisericii în oferirea unui sens real și sănătos tinerilor în procesul lor de formare.
Totodată, invitatul Târgului de Carte LIBREX și-a lansat volumul Rugăciune și Înviere – Dialoguri în contratimp, publicat în 2025 la Editura Doxologia.
O carte ușoară, dar pe cât de ușoară pare, pe atât de grea este. În lucruri simple se ascund adevăruri teologice extrem de dense. Titlul cărții este dat de genericul unuia dintre cele trei capitole pe care se construiește cartea. Primul capitol se numește într-adevăr „Rugăciune și Înviere”, al doilea este „Senectutea – pridvor al Împărăției cerurilor”. Am vorbit despre copii, despre adolescență, și ajungem inevitabil să vorbim și despre vârsta senectuții, iar al treilea capitol este „Sănătatea, semn al Învierii”. „Rugăciune și Înviere” este un capitol al întâlnirilor, al întâlnirilor între oameni, al întâlnirilor între stări, al întâlnirilor între confesiuni, a afirmat moderatorul lansării de carte, Cătălin Jeckel.
Cartea conține o prefață semnată de pr. prof. Theodor Damian și reunește o serie de dialoguri care explorează perioada praznicului Învierii Domnului, extinzându-se totodată asupra întregului an liturgic și, în mod firesc, asupra parcursului vieții umane. Interviurile au fost realizate în cadrul unor emisiuni moderate de protos. Maxim Morariu, în dialog cu părintele Constantin Necula.
Volumul este structurat în jurul a trei teme centrale: Rugăciunea și Învierea, Senectutea – pridvor al Împărăției cerurilor și Sănătatea ca semn al Învierii.
Poate fi un tratat de ontologie hristică, dar vreau să mă credeți, și o spun ca înaintea lui Dumnezeu și înaintea celor mai buni prieteni ai mei, că în lumea asta de noroi, Hristos e totul pentru noi. Vă rog frumos să nu uitați că suntem copiii unei Biserici care a străbătut istoria și că în România, creștin este tot acela care își leagă creștinismul de Hristos. Creștin înseamnă iubire, demnitate, bun simț, hotărâre în a vesti Evanghelia, iubire, iubire, iubire. Cine urăște în numele lui Hristos nu iubește în numele lui Hristos. De aceea, cred că, în sine, cartea - și mi-aș dori să fie aici și părintele Maxim care este o figură cu totul specială - este un răspuns de fapt la dorința noastră de-a vă spune că în lumea asta de noroi, Hristos e totul pentru noi. Nu vă temeți! Aveți grijă de dumneavoastră și încercați să știți că de fiecare dată Hristos stă de partea noastră. Fiți voi cei care îi învățați pe oameni să-și trăiască libertatea cu demnitate. Nu există om liber care urăște, singurul om care e liber este cel care poate să-l iubească pe cel care îl urăște și care învață, din iubirea asta, că în lumea asta de noroi, Hristos e totul pentru noi, le-a transmis la final ieșenilor părintele Constantin Necula.
Volumul poate fi găsit la standul Editurii Doxologia de la Palas Mall sau poate fi comandat online, accesând link-ul edituradoxologia.ro/rugaciune-si-inviere-dialoguri-contratimp.
Târgul de Carte LIBREX reuneşte anual peste o sută cincizeci de edituri din întreaga ţară, companii distribuitoare de carte românească şi străină, instituţii şi asociaţii de cultură, autori, galerii de artă, artişti plastici și fotografi. Această ediție aniversară, intitulată „Primăvara cărților la Iași”, are ca temă „Labirintul poveștilor nesfârșite”. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul targuldecartelibrex.ro.